Znalec vín > Hesla od B > Blanquette de Limoux

Blanquette de Limoux

Blanquette de Limoux (fr. čti blanke de límu), tak se nazývalo původní šumivé víno vyráběné v jihozápadní Francii (Languedoc – Rousillon) prokazatelně již roku 1530, tedy dávno před tím než páter Dom Perignon (1639 – 1715) náhodou objevil technologii druhotného kvašení v láhvi (zde se prameny různí, jiné tvrdí, že působil v oblasti Limoux a technologii druhotného kvašení přivezl do Chgampagne). Netiché víno (rozuměj s bublinkami) uměli vyrábět již ve starověkém Římě (i v oblasti Blanquette de Limoux, které bylo součástí impéria). V dnešní době jsou tyto starověké metody uplatňované např. při výrobě perlivého vína Pet – nat. Kdo první v historii použil druhotné kvašení v láhvi se ale neví.

V dnešní době se z vinic v Limoux vyrábí šumivé víno Crémant de Limoux a Limoux. Šumivé víno  Crémant de Limoux se vyrábí na rozdíl od šampaňských vín z bílých odrůd Mauzac, Chardonnay blanc a Chenin blanc, primární víno musí zrát v dubovém sudu.

Stejný název Blanquette de Limeux nese i jedno z prvních AOC ve Francii.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.