Znalec vín > Hesla od CH > Chaptalizace
Chaptalizace
Aliasy: slazení
Chaptalizace (chaptalisation z fr.) cukření moštů (slazení) před kvašením, přidáním řepného cukru (sacharóza) nebo rektifikovaného moštového koncentrátu, za účelem zvýšení obsahu alkoholu ve víně.
O původu termínu se zmiňuje již Ottova encyklopedie naučná, která říká o chaptalizaci toto:
Chaptalisování vína zvané dle vynálezce franc. chemika Chaptala (v. t.), spočívá v tom, že v létech, kdy hrozny vinné náležitě neuzravše mají nadbytek kyseliny vinné a nedostatek cukru, redukuje se obsah kys. vinné a nedostávající cukr se dosazuje. 1 litr normálního městu hroznového obsahuje 6 g kys. vinné a průměrem 200 g cukru; neuzrají-li hrozny, změní se poměr ten v 9:150; z městu takového možno obdržeti nejvýše víno kyselé. Uvede-li se však kyselina a cukr ve správný poměr, vznikne z tohoto městu nikoliv jemné, ale přece chutné víno. Provádí se to tím, že na každé 3 g přebytku kyseliny vinné přidají se 2 g jemně umletého mramoru; množství cukru, jehož se užije, určí se buď dle tabulek neb dle formule VZOREC kde x jest množství cukru, m specifická váha městu, c množství cukru v procentech dle váhy obsaženého v městu původním, c1 totéž v městu chaptalisovaném. Faktor 95 udává, že 95 dílů cukru dá 100 dílů cukru invertního.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.