Znalec vín > Hesla od F > Fortifikace vína
Fortifikace vína
Fortifikace je proces při kterém se víno obohacuje o látky, které ve víně sice původně jsou, ale charakter vyráběného produktu požaduje jejich vyšší obsah. Nejvíce se k fortifikaci používá etanol a zahuštěný mošt jako sladidlo. Fortifikací vína použitou v různých fázích výrobní technologie se dociluje originálních vín (např. Sherry, Portské, Madeira, Marsala, Malaga aj.).
V ČR vyrábí fortifikovaná vína např. vinařství: Jan Stávek – značka „Lokus“, Vinařství Špalkovi – značka „Šaler„, autentista Petr Koráb – značka „Černé Starosvětské“, Vinné sklepy Lechovice s.r.o. – značka „Auer’s cross“ (Auerův kříž), Vinařství rodiny Košuličovy – značka „Stefan Kossulitcz„.
Viz také heslo fortifikované víno a Mistela.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.