Znalec vín > Hesla od H > Hroznový olej
Hroznový olej
Hroznový olej se lisuje z peciček (semen) hroznů, které se separovaly z matolin mechanickou cestou na sítu. Před lisováním se pecičky šrotují. Lisovat lze na různých druzích lisů, např. šroubovém (šnekovém), pístovém atd..
Olej se po lisování rafinuje z důvodů zbavení tříslovitých látek, jinak by zůstal trpkým a prakticky nepoužitelným v gastronomii. Po rafinaci (záleží na stupních rafinace) se získá vysoce kvalitní olej, téměř bez chuti a vůní, velmi vhodný jako nosič masážních aromatických olejů atd. Největší použití má ovšem v gastronomii pro neovlivňování chutí a vůní jednoduchých zeleninových salátů. Další výhodou hroznového oleje je vysoký bod přepalování, takže je téměř ideální pro teplou kuchyni. Jeho cena se pohybuje na úrovni lepších panenských olivových olejů.
Hroznový olej má vynikající antioxidační účinky a působí preventivně proti řadě chorob. V hroznovém oleji je vysoký obsah sloučenin zvaných oligomerní proanthocyanidiny (OPC). OPC jsou chemicky známy jako flavonoidy či polyfenoly. Antioxidační účinky těchto látek snižují riziko aterosklerozy a rakoviny, zvýšují pevnost žil či podporují zdraví očí.
Zastoupení mastných kyselin v % hmotnosti:
- kyselina linoleová 0,1–0,7
- kyselina linolová 65–78
- kyselina olejová 12–28
- kyselina palmitolejová 0,1–0,5
- kyselina stearová 3–6
- kyselina palmitová 5–11
Nezmydelnitelný podíl:
- tokoferoly, kompesterol
- beta-sitosterol, stigmasterol 0,5–3,0
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.