Znalec vín > Hesla od P > Pozdní sběr
Pozdní sběr
Pozdní sběr je termín pro označování jedné z jakostních tříd dle vinařského zákona.
Při výrobě jakostního vína s přívlastkem, včetně pozdního sběru, musí být mimo jiné splněny tyto podmínky:
* cukernatost hroznů byla min. 21°ČNM
* bylo vyrobeno z vinných hroznů, sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti (§ 5), které byly sklizeny ve stejné vinařské podoblasti
* výroba proběhla ve vinařské oblasti, v níž byly vinné hrozny sklizeny,
* nebyl překročen nejvyšší hektarový výnos na vinici, na níž byly vinné hrozny použité k výrobě sklizeny (14 t/ha),
* víno bylo vyrobeno z vinných hroznů, jejichž odrůda, původ, cukernatost a hmotnost byla ověřena Inspekcí; ověření podléhá správnímu poplatku podle zvláštního právního předpisu,
* víno bylo vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd,
* víno splňuje požadavky na jakost stanovené prováděcím právním předpisem,
* víno bylo Inspekcí zatříděno jako jakostní víno s přívlastkem,
Mošt určený pro výrobu jakostních vín s přívlastkem nelze přislazovat náhradním sladidlem. Víno nelze chemicky stabilizovat s výjimkou plynné síry. Charakter vína pozdní sběr bývá mohutnějšího projevu než u jakostních a kabinetních vín. Vína můžou být suchá s vyšším obsahem alkoholu nebo s vyšším zbytkovým cukrem a nižším obsahem alkoholu.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.