Znalec vín > Hesla od R > Rakouský vinařský slovníček
Rakouský vinařský slovníček
- Tafelwein – stolní víno, min. 10,6°KMW
- Landwein – zemské víno, min. 14°KMW
- Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) – jakostní víno, min.15°KMW
- Oualitätswein mit Prädikat (QmP) – přívlastková
- Kabinett – kabinetní víno, min.17°KMW
- Spätlese – pozdní sběr, min.19°KMW
- Auslese – výběr z hroznů, min.21°KMW, botrytida
- Beerenauslese – výběr z bobulí, min.25°KMW, botrytida
- Trockenbeerenauslese – výběr ze suchých bobulí, min.30°KMW, botrytida
- Strohwein – slámové víno, min.25°KMW, botrytida
- Eiswein – ledové víno, min.25°KMW, botrytida
- Ausbruch – speciální výběr z bobulí, min.27°KMW, botrytida
Rozdělení dle zbytkového cukru:
- Trocken (suché) – do 9 g/l zbytkového cukru a nejméně o 2 g/l kyseliny méně něž cukru
- Halbtrocken (polosuché) – do 12 g/l zbytkového cukru
- Lieblich (polosladké) – do 45 g/l zbytkového cukru
- Süss (sladké) – přes 45 g/l zbytkového cukru
Jakostní (Qualitätswein) – předpoklady:
Musí pocházet z jednoho vinařského kraje, z odrůdy, která je úředně povolena, bez přidaného moštu a dalších složek, harmonická a bezchybná, typická pro danou odrůdu. U této kategorie vín najdeme také doklad o úřední zkoušce vína (s údajem o čísle zkoušky). Jakostní vína mají obvykle mezi 15°a 19°KMW. Mezi jakostní vína je také podle rakouského vinařského zákona (na rozdíl od zákona německého) zařazováno víno kabinetní, vzniklé z moštů kolem 19 – 21°KMW. V Rakousku mají kabinetní vína podobný charakter a mají sklon k trpkosti. Podle pravidel v ČR patří kabinetní vína také již mezi přívlastková.
Přívlastková (Prädikatswein)- předpoklady:
Nejkvalitnější, vyráběna z nejlepších surovin, mají nejvyšší obsah alkoholu i neprokvašeného přírodního cukru (doslazování řepným i hroznovým cukrem je zakázáno).
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.