Znalec vín > Hesla od T > Tirážní likér
Tirážní likér
Tirážní likér (z fr. liquer de tirage) je směs (cukr + kvasinky), která se přidává do vína po proběhnutém primárním kvašení, při výrobě šumivého vína, nebo sektu, za účelem nastartování druhotného kvašení. Tirážní likér se dalším kvašením přemění na etanol a oxid uhličitý. Protože vyšší obsah alkoholu usmrcuje kvasinky, základní víno pro výrobu sektů po primárním kvašení má vstupní alkohol pouze kolem 8 % obj. Při druhotném kvašení se víno nasytí oxidem uhličitým, kaly (odumřelé kvasinky) se ručním, nebo strojním setřásáním (remuage) setřesou do hrdla láhve k zátce a po podchlazení se odstraní tzv. degoržováním (klasická šampaňská metoda).
Při výrobě šumivého vína metodou charmat nebo transvazální metodou, probíhá odstranění kalů v tanku sedimentací.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.