Znalec vín > Hesla od T > Tirážní likér

Tirážní likér

Tirážní likér (z fr. liquer de tirage) je směs (cukr + kvasinky), která se přidává do vína po proběhnutém primárním kvašení, při výrobě šumivého vína, nebo sektu, za účelem nastartování druhotného kvašení. Tirážní likér se dalším kvašením přemění na etanoloxid uhličitý. Protože vyšší obsah alkoholu usmrcuje kvasinky, základní víno pro výrobu sektů po primárním kvašení má vstupní alkohol pouze kolem 8 % obj. Při druhotném kvašení se víno nasytí oxidem uhličitým, kaly (odumřelé kvasinky) se ručním, nebo strojním setřásáním (remuage) setřesou do hrdla láhve k zátce a po podchlazení se odstraní tzv. degoržováním (klasická šampaňská metoda).

Při výrobě šumivého vína metodou charmat nebo transvazální metodou, probíhá odstranění kalů v tanku sedimentací.


Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.