Znalec vín > Hesla od T > Tokajská esence
Tokajská esence
Tokajská esence se připravuje z cibéb napadených ušlechtilou plísní (Botrytis cinerea) pouze v nejlepších ročnících. Cibéby se nasypou do připravené kádě a nechají v klidu. U dna kádě je otvor, z něhož po několika dnech začne vlastní tíhou cibéb vytékat mošt o vysokém obsah cukru a extraktních látek (40 gr. a více). Mošt se nechá několik roků ležet, během této doby proběhne kvašení. Obsah zbytkového cukru v moštu je 400 gr a více na 1 litr (40% roztoku a více), obsah alkoholu 4–5%obj. V dnešní době se Tokajská esence vyrábí, ale není záruka (dle T. Stevensona) její kvality, to znamená, že nemá parametry jako esence vyráběná v minulosti. Navíc si mnoho konzumentů plete Tokajskou esenci s Tokajskou výběrovou esencí, což je víno vyráběné klasicky macerací cibéb v samorodném víně, stejně jako ostatní Tokajské výběry.
Tokajská esence byla v minulosti vyhledávaná buď jako afrodisiakum, nebo jako životabudič. Byla známá a používaná na dvorech mnoha vladařů.
V současnosti se pohybuje cena 1 litru Tokajské esence mezi 25 – 40 tis Kč.
Chcete ochutnat výjimečné víno? Znalec vín nabízí výběrový prodej špičkových vín.